Tassa och lammen

I dag har vi äntligen vallat lite. Jag tog ut fåren till ett stort fält, där vi brukar vara och träna, för att de skulle få äta lite färskt gräs, de har väldigt dåligt bete i sin hage, nästan ingenting. När vi kom dit visade det sig att det var gödslat där, vilket jag inte visste om, så det var bara att gå därifrån. Fåren sprang in i hagen när vi kom förbi där så Tassa fick hämta dem och vi gick till en annan hage. Det var inte så mycket bete där men vi fick mycket träning på drivning och fösning.

Tassa är helt fascinerad av lammen. De är uppe i 28 st nu och det är fortfarande 6 - 8 tackor, som inte har lammat. Jag undrar om Tassa kanske vill leka med lammen, hon ser hur de skuttar omkring. Hon visar hela tiden att hon vill ut i hagen. Hon kommer inte ihåg hur ilskna tackorna var förra året när hon kom i närheten av lammen. I dag var jag på väg ut i hagen och trasslade lite med öppningen. När jag kom in fick jag se ett svart lamm, som stod och tittade på mig en bit in. Jag tyckte det var något med öronen och när jag ropade på Tassa så kom "lammet". Det var alltså Tassa som smugit förbi mig när jag höll på att öppna. Det är ju skönt att hon inte rusar in numera och sätter igång och jagar fåren. Hon stod och väntade på att jag skulle tala om vad hon skulle göra.

Mina hundar har börjat bråka så smått om makten. Tassa har ju talat om att hon vill bestämma men nu börjar hon visa att hon menar allvar. Moses släpper inte ifrån sig en endaste millimeter av sin makt. Han har aldrig vikit unden, även när han var valp och någon äldre hund försökte tillrättavisa honom så har han varit helt opåverkad, ofta ignorerat dem. Han har aldrig varit aggressiv men han har tjurigt stått kvar och ibland "mullrat" lite. Det mullrar när han morrar. När det var äldre tikar, som försökte uppfostra honom så retades han bara med dem, sprang fram och buffade lite på dem tills de försökte nafsa efter honom då hoppade han bara undan. Det syntes att han tyckte det var jätteroligt. Han var en riktig "Mullig Mansgris". Nu är han mera gubbigt tjurig. Mot Tassa är han "manligt bufflig" och tar gärna till sexuellt våld, försöker mästra henne genom att rida på henne. Hon blir så fruktansvärt ilsken så jag är rädd att hon skall spricka. Hon vet att hon inte rår på Moses men så fort hon gör det, när han blir gammal och orkeslös, så kommer hon tvärsäkert att ta över.

I dag har jag börjat lite grann att sätta upp stängsel, bara en liten bit. Jag har ju köpt lite stängsel, som visade sig vara "skrynkligt", det är omöjligt att sträcka när man är ensam. Strunt samma om det inte är så snyggt, bara fåren stannar kvar. Det verkar inte vara något riktigt bra bete där. Eftersom jag har fått så många får så kommer betet inte att räcka utan jag måste försöka få tag på mera. Till vintern blir det värre när jag måste köpa hö men den dagen, den sorgen. Jag får väl försöka jobba lite mera så jag har råd att ha fåren kvar. Så har jag alltid gjort, jobbat mera när inte pengarna räckt. Jag har hört talas om att man även kan dra ner på utgifterna men det resonemanget har jag aldrig förstått.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback