Sommaren 2011

Sommaren har kommit. Just nu är det ordentligt varmt. Jag gnäller lika mycket över värmen som över kyla och snö, aldrig nöjd. Jag trivs nog bäst när det är omkring 0. Det har varit en lång helg, Kristi Himmelsfärdsdag i torsdags och sedan kom ju Nationaldagen på måndagen så det blev lång ledighet för många.

Sara och Mikael, mina barn, har varit här och hjälpt mig lite med huset och trädgården. Under det senaste året har det fastnat en massa smuts, alger, mögel, som var alldeles svart fr a på den norra gaveln. Det såg hemskt ut. Jag har funderat hela vintern hur jag skulle kunna få bort det. Jag tänkte på högtryckstvätt, som jag dock hört att det inte är så bra eftersom det tränger in i träet o s v. För ett par veckor sedan kom "Vi i villa" och där fanns ett reportage just om att tvätta och måla om väggarna på huset. Jag trodde jag skulle vara tvungen att måla om också. I tidningen stod att man kunde tvätta väggarna med ett särskilt medel för borttagning av alger och mögel MEN att flera undersökningar visat att man fick lika bra resultat med bara diskmedel.

När sedan "ungarna" hade planerat att komma hit och undrade om jag ville ha hjälp med något så var saken klar, det blev tvätt med diskmedel. Den norra gavelväggen blev jättefin, det tog två dagar, mest för att vi ville göra lite mera under tiden och de behövde sola lite också. Jag klippte gräset, som blivit jättelångt för gräsklipparen har varit trasig och på reparation, och Sara och jag turades om att trimma och göra snyggt på kanterna. Mikael hjälpte mig med staketet som blivit nerkört av epatraktor och snöplog och bara stod upp av egen kraft. Vi städade på olika ställen och allt möjligt, som jag gruvat mig för, fixades lätt och snabbt. Hela tiden stod Mikael för matlagning och bakning, han är vegetarian och kan det här med sund mathållning, han lagade jättegod mat. Bara efterrätten hjälptes Sara och jag åt med. Jag, som slarvar med grönsaker numera, fick ont i magen av alla nyttigheter, men gott var det.

Jag hade även planerat att Sara skulle hjälpa mig att hålla i fåren medan jag verkade deras klövar. Tyvärr var det så torrt och hårt i backen att jag orkade inte slå ner stolpar och göra en fålla, det skulle ha blivit för svårt om vi skulle ha jagat fåren över hela hagen. Man behöver ha en fålla, där de kan stå trångt, för att man ska få tag på dem lätt. Jag upptäckte att deras klövar växt mycket nu i vår. Fårklipparen verkade dem när han klippte fåren i mars, då var det ingen större fara med klövarna, vi kollade och de var riktigt fina då. Han klippte det som behövdes men nu hade de växt mycket så jag måste se till att få dem verkade.

Nu har fåren varit ute över en vecka. De hade ett par kalla, blåsiga och regniga nätter i början och nu är det lite väl varmt för dem istället, de ligger mest och flämtar. Det är 12 vuxna djur i hagen, Linus är kvar fortfarande, en tacka blev inte betäckt och en ungtacka lammade inte. Fortfarande finns det en liten chans att hon lammar men det är inte så troligt. Det är nu 15 lamm, som växer så det knakar. Från början kunde jag nöja mig med att räkna de vuxna men nu kan jag knappast skilja dem åt.

Lamningen gick bra i år, alla friska och inga "förluster". En tacka, som fick tre lamm, hade ett felläge, som gjorde att hon inte kunde lamma själv utan måste ha draghjälp. Det var Mia, som alltid fått tre lamm och alltid haft lätta förlossningar tidigare. Hon kämpade nästan hela dagen och framåt kvällen ringde jag Britt och bad om hjälp. Jag hade då varit hos henne och hjälpt henne dagen innan med en tacka med tre lamm och felläge. Det är sådant, som kan hända när tackorna börjar bli äldre. Mia är sex år nu, ingen hög ålder egentligen men tackor bör nog inte få fler än två lamm. Mia är av gotlandsras men har lite finull i generna, det är troligen därför hon får många lamm. Mina tackor får inte mycket kraftfoder och har aldrig blivit feta, något som annars skapar många lamningsproblem. Mias lamning gick bra ändå, hon fick två tackor och en bagge, och alla tre var ganska medtagna vid födseln. Som tur var hade Britt djupfryst råmjölk och vi mjölkade även Mia så lammen fick. Det är viktigt att de får råmjölk. Jag blev tvungen att sondmata dem för de orkade inte suga i början. Jag var hos dem sent på kvällen och matade och när jag kom tidigt på morgonen hade de hämtat sig så de hade diat alla tre och hade runda magar. Det ena tacklammet var mycket mindre än de andra två, det är hon fortfarande men hon är pigg och växer bra även hon. Hon kommer säkert att komma ifatt de övriga så småningom.

Nu har Firma Hustomten varit i lagården och tagit ut ströbädden med hjälp av mig. Jag har börjat plocka ihop i lagården eftersom fåren ska säljas (om jag får köpare, några har hört av sig). Det kommer att bli otroligt mycket jobb. Ladugården måste göras ren ordentligt och allt löst och alla stängsel plockas ner. Jag får försöka sälja så mycket jag kan. Det kommer att bli väldigt tomt utan fåren. Jag har ju alltid tyckt att de varit så trevliga. Och framför allt det senaste året har vi vant oss vid varandra och fåren blivit väldigt keliga och tillgivna. Nästan alla är födda hos mig, det gör ju extra mycket. Det är bara Malin, som inte är född hos mig och Mia, som föddes hos Britt, men som ändå var min från början.

Idag har jag ringt veterinär om Tassa, som haft ont i ett bakben en hel vecka och inte blivit bättre. Hon tyckte jag skulle komma med Tassa så hon blev undersökt. Jag beställde tid för gamlingen, Moses, också. Jag vill att de lyssnar på hans hjärta och lungor och han kanske kan få något som gör att han blir lite bättre i lederna också. Som tur är så är han pigg men det märks att han är gammal, det går lite långsamt för honom.

När jag slutat med fåren behöver jag inte jobba så mycket på Runnagården heller, då kan jag klara ekonomin ändå, bara med pensionen. Men ibland kan det vara roligt att jobba lite ändå, jag tycker egentligen det är roligt att jobba, det är bara resorna jag inte gillar, isynnerhet på vintern. I år ska jag även jobba i Fagersta. Jag hade ju bestämt mig för att inte jobba i Fagersta och på Runnagården samtidigt i år, det blev alldeles för jobbigt förra året. Tyvärr blev det så i alla fall även i år. Nu kommer jag att jobba natt på Runnagården samtidigt som jag jobbar i Fagersta. Liisa och jag har planerat in dagar så jag ska vara ledig från Fagersta dagen efter en jobbarnatt men jag brukar ofta vara trött två dagar efter en natts jobb. Det är bara fyra veckor så det ska väl gå hoppas jag.