Ullkurs och fårkorv.

Jag var på en jättetrevlig kurs om ull i Örebro i tisdags. Den var upplagd lite annorlunda än kurser brukar vara. Det var två föreläsare, en man, Allan Waller, som varit innehavare av ett spinneri i många år och dessutom varit intresserad av ull, vilket gjort att han hade enorma kunskaper och var en duktig föreläsare dessutom. Den andra föreläsaren var en kvinna, också mycket kunnig i ämnet. Hon hade arbetat med ull  på många olika sätt, bl a tovning och tillverkat många vackra saker, som hon hade med sig och visade. Hennes namn har jag glömt. Jag tycker att jag lärde mig mycket om ull, det är verkligen, som det mesta, mycket mer omfattande än jag någonsin insett. Jag skulle vilja lära mig mycket mera när det gäller hantverk i ull och skinn t ex. Det blir svårt att hinna med förstås, jag borde ha börjat tidigare.

Det senaste jag kommit på är att jag skulle vilja ha en vit Åsentacka för att även få vit ull. Är det någon, som har en till salu så hör gärna av er. Jag har ju två vita tackor men det är Gotlandsfår (med inslag av finull sedan långt tillbaka, därifrån kommer den vita färgen) och deras ull är inte lika bra till tovning. Finullens egenskaper är borta hos dem, bara färgen är kvar.

Nu har jag fått en del jobb i julhelgen men det är svårt när man är ensam och har djur. Det känns lite fånigt, jag har ju inte skaffat hundar, får och katter för att de ska vara ensamma och klara sig själva eller vara hos någon annan men det är ekonomiskt nödvändigt. Jag har en väninna i Örebro, som brukar ha hundarna. Hon ska läggas in för operation nu och kommer att vara konvalescent i tre månader. Hon har samma problem som jag med hundvakt och ekonomi. Är man ensamstående pensionär så behöver man ha lite extrainkomster. Har man får också så behöver man mycket extra.

Vi har vallat rätt mycket nu och Tassa sköter sig bra (och jag också för det mesta). Det är bara när jag tappar fokus som Tassa gör någon liten rusning. Märkligt så koncentrerad man måste vara hela tiden. Det är skönt att hon är taggad hela tiden. Hon höll på att tappa sugen ett tag när fåren var jobbiga. Även då var det jag som egentligen var skuld till hennes tappade sug. Jag blev ofta irriterad på henne och då vimsade hon bara.

Förra veckan hämtade jag fårkorv som Åkes slakteri har tillverkat åt mig. Den är jättegod. Jag har delat ut småbitar till mina grannar och alla har berömt den och sagt: "Jättegod, jag vill köpa men har inte pengar med mig nu". "Titta in eller ring så kommer jag" säger jag och de flesta har inte hört av sig. Där sitter jag nu med en massa korv. Man ska nog inte försöka sälja till grannar har jag förstått. Jag har ju inte jobbat så mycket, annars tror jag det hade gått bättre att bli av med den där. Nu ligger den i frysen. Jag kommer väl att ha fårkorv resten av livet.

Jag skulle ha gnällt lite över vädret också men jag orkar inte nu. I dag har jag varit i kyrkan, det är alltid så fint Första Advent och alla fina psalmer, som sjungs då. Jag var t o m med och drack kyrkkaffe. Det är också gemytligt och trevligt. Ramsberg har en mycket vacker och pampig kyrka, som minner om ortens storhetstid en gång.


En bra dag

Klockan är 17.30 fredag kväll och jag ska snart åka till Runnagården och jobba. Jag avskyr när de ringer på eftermiddagen om nattjobb men någon hade ringt sig sjuk strax innan så det var inte mycket att göra åt. Jag kan ju inte sova dagen innan men jag kan åtminstone vila, det hann jag ju inte nu. Jag ska duscha, rasta hundarna och ge fåren mat och sedan är det bara att åka. Hela oktober gick jag och väntade på att de skulle ringa men inte, jag jobbade två dagar den månaden. Då var det inte halt och inte lika mörkt, då hade det varit lättare. Nu har de börjat ringa, både från Runnagården och Rällsögården, nu när halkan kommit.

Jag har varit till Söderbärke och hämtat fårkorv, som de gjort på kött från en av mina tackor, som slaktades sist. Korven är jättegod, kryddad med timjan och vitlök. Tyvärr är jag inte så förtjust i korv, mår inte så bra av den. Jag hade tänkt sälja den men jag är dålig på sådant. Måste fråga andra som har sådan korv, vad de tar betalt för den, så jag inte konkurrerar ojuste. Jag har ju svårt att ta betalt också. Jag vill inte dumpa priset.

Tassa och jag var ute och vallade en stund idag.Jag funderade på om inte jag varit lite nervig de senaste gångerna vi vallat och bestämde mig för att verkligen ta det lugnt idag och försöka vara fokuserad. Precis, det gjorde susen. Vallningen gick jättebra. Vi fick t o m igenom fåren i "rännan", som jag gjorde för att träna till malteserkors. De har vägrat tidigare men nu gick de igenom fram och tillbaka flera gånger. Även de påverkas när jag är så där hetsig och nervös.Jag tror (hoppas) att jag börjar märka när jag blir sådan och kan lugna ner mig. Det märks på alla sätt på Tassa när jag är lugn, dels klarar hon av det hon ska dels blir hon så "taggad", hela hunden lyser av självförtroende och tillförsikt. Det är verkligen roligt. Vi skulle ha varit till Gail och tränat denna vecka men vädret har ju inte varit bra. Idag regnade det visserligen inte men det var ganska kallt och isigt.

Även om jag blir glad när jag får jobba så tar det bort mycket tid. Jag har mycket att göra nu, tråkiga saker som att städa och kasta skräp och plocka men även roliga projekt, som jag knappt kommit igång med. Men det kommer väl, då får jag förhoppningsvis något roligare att skriva om.

Första julmarknaden för året

Tiden går alltid fort för mig. Denna vecka har den gått fortare än vanligt. Jag har haft mycket att göra och varit ute en del och rört på mig. Jag har varit på ett antal möten av olika slag och tovningskursen så klart. Varit och fått en vaccinationsspruta mot influensa, som ska vara så ovanligt besvärlig i år. Det var första gången i livet. I tisdags var Britt och jag till Tranås med skinn, Britts mamma var också med. Det är jätteroligt att titta på skinnberedningen och se hur det går till där. Jag har varit där en gång tidigare men nu hade jag ett antal egna skinn med, som jag fick hjälp att bedöma. Det var flera som jag tyckte nog skulle bli bra mattskinn men det var bara två, som de såg direkt att de skulle bli fina mattskinn. Jag hade flera skinn från korsningar Åsen/Gotland och dessa trodde de att de skulle bli fina plädskinn och se ut precis som guteskinn. Det ska bli spännande att se hur de blir, synd att det dröjer så länge.

Tranåsresan tog en hel dag. Vi köpte ost i Boxholm och potatis hos en bonde i Motalatrakten. Vi hämtade också råskinn hos en bonde, som Britt köpte av. De hade en fin gård och var så trevliga. Det är alltid roligt att komma ut och träffa nya människor och se lite annat än Ramsberg. Vi åt lunch på ett jättemysigt värdshus. Tyvärr spöregnade det hela dagen. När vi kom hem fick vi veta att det varit bra väder där.

En dag var jag till Borlänge och träffade en kvinna, som jag hade med mig ull till. Hon har Åsenfår och tovar men har inte tillräckligt med ull utan undrade om jag hade ull över. Jag blir så glad när någon frågar efter åsenfårens ull. Hittills har jag inte kastat bort någon ull utan det har varit folk, som velat ha den. Hon, som jag hade med ull till, satt i Tunabygdens slöjdares butik. Där fanns hantverk av flera personer, mycket vackra saker. Jag önskar verkligen att jag hade sådana talanger att jag kunde göra så fina saker. Hon hade också en del grejer där, som hon gjort, mest tovade saker, som också var jättefina. Från Borlänge fortsatte jag till Falun och hälsade på min moster. Hon är snart den enda som finns kvar i släkten så jag vill gärna hålla kontakten med henne.

Idag har jag varit i Färna på julmarknad. Där fanns också mycket vackra saker. Tyvärr var det så mycket folk och så trångt så jag kunde inte handla. Jag får så ont, och blir så trött, i ryggen när jag måste trängas så där. Jag tror inte att jag någonsin har sett så mycket folk på en julmarknad. På Färna Herrgård serverades julbord och julgröt men eftersom jag hade Britts mamma och moster med mig och först blivit bjuden på lunch av dem, så blev det ingen julgröt i Färna för vår del.

Det är också märkligt, jag har inte jobbat på några veckor, de har ringt från Runnagården ett par gånger och jag har varit upptagen. Jag har beklagat mig för att jag inte fått jobba, det blir dåligt med pengar, men när jag var på väg till Falun så ringde först Runnagården och sedan Rällsögården och erbjöd jobb den dagen. Jag kunde ju inte vända då så det missade jag men onsdag ska jag jobba hela dagen. De ringde först och frågade om jag kunde jobba 8 timmar. Sedan ringde de igen och undrade om jag kunde jobba fyra timmar till. Det är ju bra att få jobba länge när jag ändå är där. På Runnagården är många skift 11 timmar, det tycker jag är bra.

Nu är det länge sedan jag vallade något. Nu till veckan ska jag få komma till Gail och träna, det blir bra. Vad jag vet är det ingen snö på väg, däremot ska det bli kallt. Frågan är väl om allt vatten hinner rinna undan innan kylan kommer annars blir det för halt att valla. Det är ju vanskligt på vintern med vallträning, man vet aldrig hur vädret är.

Jag undrar om Tassa försöker att på allvar ta över makten. Hon bråkar med Moses hela tiden, morrar, skäller och hoppar upp på honom, vilket jag lärt mig är en dominanshandling. Hon känner kanske att han börjar bli svagare, han har varit dålig i magen igen rätt mycket på sista tiden, det gör ju också att han blir svagare. Moses ger ju inte ifrån sig makten godvilligt, han har aldrig någonsin underkastat sig någon annan hund, det fina med honom är att han inte är aggressiv. Enda gången han blivit arg är när han uppfattat att han måste skydda Tassa. Han är ju lugn ändå och han har hela tiden haft en ängels tålamod med Tassa. Som hon har bråkat med honom, morrat åt honom, bitit honom men nu märks det att det har kommit in något nytt i hennes sätt, det syns och hörs att det är mer på allvar nu.

Jag måste göra något åt min brist på tålamod

Nu är jag så där trött på vädret igen. Jag gillar inte dimma fast jag tycker det är skönt att det är varmt. Något positivt ändå. Jag tror inte ens fåren är så förtjusta i det här vädret, de är inte så angelägna att gå ut. Och på kvällarna vet de inte hur fort de ska komma in. Just nu har de alltså ett lite trist liv. Inte ser jag några tecken på att mina tre "avelstackor" har något kul med baggen heller. Fast en av dem tog faktiskt några glädjeskutt igår, så där utan vidare. Jag tolkade förstås det till att hon är brunstig. I så fall så kommer väl de andra också. Vi får se.

Jag har oroat mig för en av mina katter som spydde på flera ställen här om dagen, bl a i min säng och på min vita matta i sovrummet. Det var bara att sätta igång och tvätta. Spyorna hade en ganska stark mörkröd färg. Jag började fundera om han ätit en råtta som haft råttgift i sig. Katten, Nemo, låg mycket efter det och åt inte så mycket. Han är väldigt glupsk så ibland vet jag inte om han bara ätit för mycket. Det händer nämligen ibland att han spyr. Kan det vara bulimi?  Han är ganska lat också, han ligger gärna i min säng eller i min TV-stol för det mesta. I går var han dock som vanligt, kom rusande när jag öppnade dörren på morgonen och sprang fram till matskålen precis som han brukar.

Tassa och jag måste komma igång och försöka valla in mina ungtackor, som ska utgöra vallgrupp. De har inte blivit bättre, snarare tvärt om. Tassa är lite för artig mot dem. När de vänder sig mot henne så stannar hon och vänder bort huvudet. Det är åtminstone skönt att hon inte vänder och springer undan, det gör hon aldrig. Hon står kvar tills tackan bestämmer sig för att, trots allt, gå iväg och sedan går det en bit igen. Jag försöker allt jag kan att uppmuntra och peppa Tassa, jag berömmer och försöker "hetsa" men inget verkar hjälpa. Ibland går det bättre, fåren går undan men periodvis blir det så där trist. Jag ska försöka köra lite i lagården, kanske hon kan sätta sig i respekt lättare där. Vi behöver ändå träna på att hon ska hålla fåren. Jag ska försöka komma ihåg att använda lina, Tassa blir lite tuffare när hon har den.

Nu har jag kommit igång lite med tovningen. Jag började med att karda lite av ullen sedan i våras och den blev jättefin när den blev kardad. Det är ganska mycket skräp i den, som det är i vårullen, men jag tar där det är minst. Tänkte jag skulle kunna göra lite tomtar och troll. Jag har ju bara grå och svart ull så det passar ju. Jag, som kan sitta hur länge som helst och mixtra när jag ska ha till något i datorn, jag har dåligt med tålamod när jag ska "skapa" något med händerna. Blir det inte direkt som jag har tänkt mig så tröttnar jag. Det är nog dags att jag försöker komma tillrätta med min brist på tålamod. Jag tycker jag har kommit en bit på väg i vissa avseenden men andra är fortfarande noll. Få se hur det går med tovningen. Jag har ju tovat lite och jag vet att jag tyckte det blev lite tjatigt att hålla på och knåda i all oändlighet.

Ekonomi är inte min starka sida

Det är allt tur att jag har ett litet mått av, just tur, ibland. I förrgår var jag med bilen på service - 2000:-. Igår var jag och fick nya vinterdäck - 3 500:-. Innan var jag hos tandläkaren, skulle jag kosta på de två tänder, som gamla lagningar gått sönder på, skulle det kosta 10 000:-. Dä gnällde jag: "Nej". Det fanns ett billigare alternativ, sämre förstås, bara kladda på lite plast. Då skulle det "bara" bli 1 600:-. Den gången kostade det 600:- för undersökningen. Det var ju bra att få alternativet med tiotusen först, då verkade ju det andra riktigt billigt. Igår fick jag pellets, 7 200:-. Snart måste jag göra mig av med fåren, jag har inte råd att ha dem kvar. Allt som jag tjänar extra går till fåren. Dessutom ; flera gånger när de ringt om jobb så har jag inte kunnat ta det för jag hade något annat inbokat.

Så har jag haft mina besparingar, 9000:-, på ett aktiefondkonto, inte mycket men en buffert, som skulle vara tryggt enligt banken (det var ju några år sedan, det kanske var tryggt då). Nu var det nere i 8300:-. Då sålde jag rubbet och förde över till ett vanligt sparkonto. Genast kom ett meddelande: "Du har sålt hela ditt innehav. Detta förlorar du 600:- på". Alltså har 1300:- bara försvunnit. Vart tar sådana pengar vägen? Jag borde ju åtminstone få ha något roligt för dem. Jävla Tjyvsamhälle. Man blir skinnad, rånad, överallt. Banken är värst.

Igår hade vi tovningscirkel, som vi ska ha varje torsdag. Jag kardade lite av min ull från åsenfåren. Den känns härlig att karda. Trots att jag började med en fäll med ull från klippningen i våras (vårullen är sämre än höstullen, dessutom är det mera skräp i den) kändes den jättefin. Den var väldigt mjuk och fin och när den var kardad var den så glansig, jättefin. Jag önskar att jag var duktig att tova så jag kunde göra något fint av den. Men man blir ju inte duktig på en gång, det gäller att hålla på och träna mycket så kanske man kan bli duktig. Tänkte jag skulle försöka göra lite tomtar och troll. Och tofflor och vantar.

Britt och jag ska göra sällskap till Tranås med skinn på tisdag. Det är en bit att åka men skinn är tunga så frakten blir dyr om man skickar dem. Det är ju roligt att komma ut lite också. Man kan passa på och se sig omkring på skinnberederiet. Ibland har de dåliga skinn som säljs billigt och som duger att sitta på i bilen t ex.

En kärring har flyttat in hos mig....


Om ni tycker jag e lite frånvarande, trött och konstig så ska jag berätta en sak för er så att ni lättare kan förstå mig. En konstig gammal kärring har flyttat in hos mej, vet inte vem hon är eller var hon kommer ifrån. Jag har säkert inte bjudit in henne, vet bara att en dag fanns hon där. Hon är en listig jävel. Hon håller sig undan för det mesta, men när jag går förbi enspegel kan jag se skymten av henne. När jag ställer mej framför spegeln så står kärringf-n där och täcker nästan hela mig, så att jag inte kan se min förtjusande spegelbild. Jag har försökt att ropa åt henne att sluta - men hon ropar bara tillbaka. Jag tycker det är ganska grymt  (alltså inte "roligt" utan "elakt").

Om hon nu tänker hänga hos mig, så tycker jag att hon kan betala någon sorts hyra, men nej. Hittar ibland nån liten slant i en ficka eller under soffdynan, men det är bara småpotatis. Saken är nämligen den att jag tror - även om jag inte vill dra några förhastade slutsatser - att hon stjäl av mig. Varje gång jag har varit till bankautomaten och tagit ut pengar - så bara försvinner dom????? JAG kan ju inte under några omständigheter slösa bort så mycket pengar, min enda slutsats är att kärring-f-n stjäl. Hon ser ut att behöva föryngringskrämer, så dit går säkert pengarna.

Men det är inte bara pengar som försvinner! Mat har en konstig förmåga att på oroväckande sätt försvinna, speciellt godsaker som choklad, vin och annat gott. Jag kan inte ha sånt hemma numera, hon tycks vara riktig sötrövad. Men hon borde nog se upp - kilona kommer fort. Tror att hon förstår problemet - säkert justerar hon min våg så att den visar för mycket när jag stiger på och på så sätt får hon mej att tro att jag ätit allt och gått upp i vikt. Stackars kärring, för att vara en gammal människa e hon väldigt barnslig. Hon ändrar även på mina kläder så att dom inte längre passar mej.

Sen så rotar hon även i mina papper och andra saker så att jag inte kan hitta nåt längre. Speciellt det här är tungt - eftersom jag alltid har haft bra ordning på allt. Hon kan till och med röra om i mina videoband, så att jag spelar över sånt jag skulle ha kvar. Hon hittar de mest fantastiska sätt att reta mej på, texten i min post och i tidningarna suddar hon ut, så att jag knappt kan se vad som står. Tv:ns och radions ljud har hon fingrat på så jag hör bara mummel. Trapporna har hon höjt, dammsugaren har blivit tyngre. Hon sätter superlim på paket, burkar och flaskor bara för att jag inte ska få upp dom.

Tycker ni att hennes sätt att återgälda min gästfrihet är rättvis??? På nätterna snarkar hon så hårt att jag vaknar - mycket störande. Hon följer mej vart jag än går, när jag går till en klädbutik för att prova nåt nytt - provar hon samma plagg och står framför mej i provrummet, så jag inte kan se mej i spegeln. Det enda jag ser är hur dåligt kläderna sitter på henne. Jag trodde inte att hon kunde hitta på nåt mer sätt att jävlas med mig. på men då jag skulle ta ett nytt passfoto - vad tror ni då hände? Just som det blixtrade till ställde hon sig framför mej.
SÅ NU FÅR JAG HA HENNE I PASSET 10 ÅR FRAMÅT!!!!!


Ovanstående fick jag för en tid sedan på mailen men det måste gälla mig för det stämmer precis.

Poliskontroll

Jag är lite omskakad. Jag blev stoppad av polisen när jag åkte hem från lagården. Jag brukar tänka att "det finns inga poliser här i Ramsberg men jag kan ju krocka eller...." och så tar jag på mig bältet. Idag lämnade jag tidningar vid affären, återvinning, och tog sen inte på mig bältet. När jag stannade sade polisen: "Vi kollar körkort och nykterhet idag". Inte hade jag något körkort med mig. Jag tänkte på efteråt att jag har haft körkort i 51 år. Polisen såg ut att vara runt 45. Jag fick ju blåsa - utan att behöva bli orolig. När han stod där fick han syn på mitt framdäck som är mycket dåligt. Jag som skriver om "min vanliga otur", ibland har jag TUR. Jag besiktade bilden i onsdags. De anmärkte på däcket men det var precis så att det gick igenom. Det talade jag om. Och att jag skulle köpa och sätta på vinterdäck i morgon. Och att jag inte brukade ta med plånbok/körkort till lagården. Egentligen spelar ju inte det någon roll, man ska ha det med sig när man kör och det kostar 500:- att inte ha det med. Han sparade 500:- åt mig. Bältet sade han ingenting om. Visst kan man ha tur ibland?

När vi var hos fåren vallade jag en stund. Mina får är inte invallade och det är inte lätt att valla på dem. Rännan fick vi inte in dem i. Delning fungerade inte alls. Däremot går fösningen jättebra. Det jag ska jobba på i fortsättningen är lydnaden. Det är nog viktigare än något annat.

De vuxna fåren, som ska betäckas håller fortfarande på och skriker efter sina lamm. Baggen bryr de sig inte alls om. Jag vet inte hur intresserad han är heller. Det kanske inte blir något alls av den där betäckningen. Men det är väl inte någon katastrof det heller. Det kanske är svårt att ta en bagge ur den egna gruppen, som de sett födas och växa upp. Jag vet inte riktigt men jag tycker att det borde fungera. Det händer ju att det blir tjyvbetäckningar ibland. Jag borde förstås ha skilt av tacklammen samtidigt med bagglammen. Problemet var att jag inte hade någonstans att göra av dem då.