Fest hos Gunn

Igår var jag, tillsammans med mina barn, Mikael och Sara, hos min halvsyster Gunn och hennes man Ingemar, som båda fyllt/fyller 60 år. Där var då också mina övriga halvsyskon Siv, Lill och Sten. Sten har jag inte träffat på väldigt många år, Siv träffade jag när Gunn fyllde 50. Sivs barn har jag inte sett och Lills barn har jag träffat i år. Underliga äro Herrens vägar men det kändes som om det var meningen att vi skulle träffas nu och jag hoppas att vi kan hålla kontakten i fortsättningen. Jag träffade även deras mamma, Ingrid, som jag inte heller sett på många år. Hon är 85 år (bara 11 år äldre än jag) och väl bibehållen.

Flera av Gunns och Ingemars vänner var också med på festen och de var också trevliga människor. Bl a träffade jag en kvinna, som jag träffat många gånger i mitt yrkesverksamma liv. Hon jobbar på Frivården i Örebro, det var också roligt att träffa henne.

Det var verkligen roligt att träffa dem och jag kände att jag tycker mycket om dem, det måste väl vara släktskapet. Ändå är det nog ingen av oss, som minns vår far med någon glädje. Han söp mycket och kunde vara väldigt elak när han var full. Jag antar att han gjorde så gott han kunde under rådande omständigheter, han fick aldrig någon hjälp mot sitt alkoholmissbruk och kunde nog inte styra det själv. Hans uppväxt var kanske inte så rolig heller, det var mycket drickande där också, farfar var också alkoholist även om man inte använde det uttrycket på den tiden. De var sex syskon och de hade mer eller mindre alkoholproblem alla utom Martin, som var helnykterist under stor del av sitt liv.

Tiden gick fort på festen och det kändes som om vi just kommit när det var dags att åka hem. Jag hade mina hundar med mig, som satt i bilen, så jag kunde inte stanna längre.


Brott och Straff och betydelsen av ord

Kallt idag, 6 grader i morse. Nu är klockan 10.00 och temperaturen har stigit till 9 grader. Skulle vara skönt om det åtminstone kunde hålla upp så gräset torkade. Det är nämligen dags att klippa igen. Jag skulle gärna vilja hålla gräset kort men det är svårt när det regnar så ofta. Min gräsklippare fungerar inte alls när gräset är blött.

Det finns annat att reta sig på också: Idag stod det i tidningen om en man som fått sitt straff avkortat med sju år. Han hade friats från en åtalspunkt gällande våldtäkt mot en 3-årig flicka, hans styvdotter samt två fall av våldtäkt mot sin egen dotter och tre fall av våldtäkt mot en annan flicka. Dessutom barnpornografibrott. Han hade dömts av Örebro tingsrätt till 12 år och fick straffet sänkt till 4 år och 8 månader. Han friades från grov våldtäkt mot 3-åringen p g a att "det inte fanns tillräckliga uppgifter och bevis". Två av Hovrättens nämndemän ansåg att "de uppgifter som finns får starkt stöd av övrig utredning" men det hjälpte inte. Man kan ju tycka att sådana brott borde dömas hårdare (troligen hade han våldtagit de här flickorna flera gånger och kanske också flera flickor), men det måste finnas säkra bevis, vilket naturligtvis är bra. Men det är så allvarliga brott, han kanske har förstört de här flickornas liv. Om man jämför med ekobrott, som döms betydligt hårdare, så undrar man om det kanske är så att man bedömer ekonomiska brott som mycket värre än brott mot människor och mot barn, vilket jag tycker är allra värst.

Något, som jag också retar mig på, inte alls lika mycket men oftare, är alla felaktiga och konstiga ord och stavningar. Ett av de enklare var en journalist som skrivit bommul på flera ställen istället för bomull. Värre var att jag såg en annons där en privatperson sålde "kinbagar", som jag kanske borde veta vad det är men det gör jag inte. Det fanns en bild också men den var så liten så jag kunde inte se vad den föreställde. De var dyra också, 800:- resp 750:-. Jag har ingen aning om vad kinbagar är, det stod också på flera ställen. Kan personen ha menat skinnbagar?

Något som är mycket vanligt är att man skriver fel på "de" och "dem", "var" och "vart", och numera också "en" och "än". Jag förstår inte riktigt vad det beror på, jag tycker man borde höra att det blir fel. Märkligt också att man så ofta skriver fel, man kunde väl lika gärna skriva rätt när man inte vet vad det heter. Jag har inte lärt mig att acceptera den nya användningen av ordet "grym". Ofta skriver man (och säger) att små, helt obetydliga och vänliga saker eller varelser är "grymma". Jag såg för ett par dagar sedan någon, som skrev att "din flickvän är verkligen grym", jag tyckte det var tråkigt, hon såg så snäll ut, men så kom jag på att man inte menade något annat än att hon var vacker.

Ja ja, skönt att få "skriva av sig" lite, det var grymt. Särskrivning tar jag en annan gång.