Lamningen fortskrider

Det går framåt med lamningen. Igår stod två "nya" lamm i boxen när jag kom. Jag hade bara varit hemma en timme och ätit frukost. När jag kom var lammen redan "tvättade" och stod upp och hade börjat leta efter maten. Det är en ungtacka, som är så duktig. Lammen är vita med svarta prickar här och där på kroppen, Inte direkt som Dalmatiner men nästan. Baggar båda två. Nu är det bara två tackor kvar att lamma.

Gammeltackan har repat sig och fått lite bättre aptit och ork. Det känns bra, henne är jag lite extra rädd om.  Tacklammet är fortfarande mycket mindre än baggen och inte lika företagsam, så jag stödmatar henne. Jag tänkte släppa ut dem idag till de andra, de har stått i lamningsboxen fem dagar nu men jag tyckte tackan behövde lite extra lugn och ro. Hon har svårt att kämpa sig till kraftfoder så hon får tillräckligt. De har en stor box och tackan verkar fullt nöjd med att vara där. Jag får ge henne särskilt sedan så hon får i sig det hon behöver.

Jag måste också göra lammkammare så lammen får börja äta kraftfoder. Då kan de klättra (och skita) i egen höhäck. Men de fortsätter nog klättra i tackornas. De äter hö för fullt. Jag läste att fördelen med att de klättrar i höhäcken är att de lär sig fortare att äta hö. Det har jag sett nu. Lammen är jättefestliga. De är sammanlagt 16 st nu fast några står fortfarande med sina mammor. De som är "ute" springer omkring och har kul ser det ut som. Bäst verkar de ha när mammorna äter kraftfoder. Då är det tomt ute på golvet och lammen springer i full fart fram och tillbaka. Då kan de sträcka ut utan att det är några tackor i vägen.

Hittills har det varit roligt med lamningen och allt har gått bra. Jag hoppas det går bra även med de två, som återstår också. Det är en av dem, som blivit betäckt av Britts bagge. Hon lammar för tredje gången och kommer från en släkt som får många lamm. Hon kan få 3 eller 4 st. Det är jag lite rädd för. Den andra är en ungtacka. Alla de andra ungtackorna har ju haft helt problemfria lamningar så det hoppas jag att även hon får. Hon är lite knepig i sättet den tackan så det blir intressant att se hur hon tar hand om sin(a) unge(ar).

Hagen är nästan klar nu så de ska få gå ut när även den tackan lammat, som kan ha många lamm. Jag vill inte att hon lammar i hagen, det är så jobbigt att få in tacka och flera lamm. Ja, jag vet att det är bra för dem att lamma ute och att de klarar det. Det är bara jag som är larvig. Men fr a är det risken att hon får många lamm. Det är svårare att ha koll på alla då.

Hundarna är det fortfarande synd om. Moses är lite deprimerad. Det blir han när jag inte hinner med honom. Jag får ta itu med dem bara lamningen är klar. Tassa verkar klara sig bättre. Hon har mycket att hålla koll på så hon är sysselsatt fast inte jag har tid med henne.

Kommentarer
Postat av: Ewa

Apropå gammeltackan; jag har bekanta som haft problem med hängiga tackor i samband med lamning. De tackorna blev betydligt piggare när de fick selen. Värt ett försök? Det är ju inte skadligt i alla fall.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback