Vallning på tackor med lamm

Tassa och jag fick hjälpa till att valla ut ett trettiotal tackoroch ett sextiotal lamm på bete idag. Britt skulle valla med Nell och erbjöd mig att följa med och hjälpa till. Jag är ju så orolig för Tassa när hon ska valla besvärliga tackor och när de har lamm är de ju verkligen besvärliga. Det har gjort att jag har hindrat henne så hon har inte lärt sig det. Jag pratade med Peter om det och han tyckte att jag måste bara låta henne pröva och att hon skulle klara sig. Jag tänkte på det och såg att flera tackor försökte ge sig på Tassa och hon hade inga svårigheter att klara sig undan. Jag såg också att vår träning i lagården, när jag försökt få henne att sätta sig i respekt, den har varit till nytta. Tassa hoppade undan när de försökte anfalla men sedan gick hon på dem och då väjde de faktiskt.

För övrigt skötte Tassa sig alldeles utmärkt. Hon var absolut inte sämre än Nell utan gjorde lika mycket nytta. Det var också roligt att se. Det var nog bra att jag inte kände några krav på mig att visa att jag kunde eller att min hund kunde. Jag tänkte i början att jag håller mig lite i bakgrunden men när Tassa gick på var jag tvungen att följa med. Vi fick lite problem ett tag när alla fåren skulle över en ganska smal bro. Det blev helt stopp men det lossnade och hundarna fick iväg fåren. Det kändes jätteroligt och Tassa blir så stolt när hon får göra "riktiga jobb".

För övrigt har ingenting hänt. Fortfarande väntar jag på två tackor att lamma. Det är ju den äldre, som ser ut att ha åtminstone tre, fyra lamm i magen. Hon är jättetjock och stönar och stånkar när hon skall röra sig. Jag tittar hela tiden efter tecken på att hon ska lamma men hon äter och idisslar och är som vanligt, förutom orörligheten. Den andra är en ungtacka, som inte ser så tjock ut. Jag började tro att hon inte var dräktig men det visade sig att hon faktiskt har lite juver. Troligen kommer de att lamma i helgen, jag ska på vallkurs på lördag och på pilflätningskurs på söndag men om någon av dem lammar då så kan jag ju inte åka bort och vara borta hela dagen.

Jag tyckte det hade kommit upp en hel del grönt gräs i hagen när jag släppte fåren. De har bara varit ute fyra, fem dagar men redan ätit upp mycket av det lilla gräs som kommit. Snart får jag börja gnälla att det borde komma lite regn så gräset växer fast jag tycker det är så skönt att lervällingen är borta. Jag tar ju ändå in fåren på kvällen och släpper inte ut dem förrän frosten är borta på morgonen. Men det kanske är riktig värme, som behövs. Det är ju fortfarande minusgrader på natten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback